Od „Ziarenka do bochenka” to myśl przewodnia zajęć, które zostały zorganizowane w Przedszkolu Publicznym nr 17 z okazji Światowego Dnia Chleba. Dzieci uczestniczyły w warsztatach i poznawały różne sposoby uprawy zbóż, pozyskiwania ziarna i mielenia go na mąkę. Bardzo pomocna okazała się historyjka obrazkowa i film edukacyjny. Jednak najwięcej radości sprawiła dzieciom zabawa w przygotowanie ciasta na chleb.

Po części warsztatowej dzieci próbowały smaków różnych rodzajów chleba – upieczonych z różnych mąk.

Były te upieczone w naszej przedszkolnej kuchni, jak również przyniesione z domów przez dzieci, które były okazją do prezentacji swoich domowych smaków

relacjonuje Urszula Rybakowska – Olszak, dyrektor przedszkola.

W degustacji brali również udział rodzice.

Jestem pewna, że wszystkim smakowało. Życzę nam wszystkim, aby tego smacznego chleba nigdy nie zabrakło.

podsumowuje dyrektor przedszkola.

Podziel się tym wpisem: