Śledź pocztowy w miodowym sosie, gęś pieczona w winie, gryczane bliny wołyńskie – to zaledwie kilka przykładów dań, na które przepisy znajdziemy w książce „Kuchnia polskich Kresów”. Jej autor Ryszard Jan Czarnowski będzie gościem głogowskiej biblioteki już 7 listopada. Spotkanie organizowane jest we współpracy z Głogowską Edukacją Kresową.

W książce „Kuchnia polskich Kresów” znajdziemy bogaty zbiór przepisów, które świadczą o tym, że kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania. To przede wszystkim smakowite, a przy tym wykwintne potrawy, przygotowywane nierzadko z prostych, ogólnodostępnych składników. Autor sięgając do dziejów dawnej Rzeczypospolitej przypomina też tradycje i kresowe zwyczaje.

Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.00 w bibliotece przy ul. Jedności Robotniczej 15. Wstęp wolny. Po spotkaniu będzie można kupić książkę z autografem autora.

RYSZARD JAN CZARNOWSKI – pisarz, teoretyk sztuki, grafik. Działacz drugoobiegowego ruchu wydawniczego w PRL, za co został uhonorowany przez Ministra Kultury i Sztuki RP odznaczeniem Zasłużonego Działacza Kultury. Przez Krąg Pamięci Narodowej uhonorowany tytułem Dziedzictwa Narodowego. Odznaczony Krzyżem Czynu Zbrojnego Polskiej Samoobrony Na Kresach Wschodnich RP.

Projekt realizowany w ramach Budżetu Obywatelskiego 2023 „Festiwal Kuchni Kresowe”.

tekst: Agnieszka Błaszczyk, Biblioteka Lokalna Osiedla Głogowskiego

Podziel się tym wpisem: