Jak wybrać maszynę do lodów?

Dobra maszyna do lodów, czyli jaka? Jeżeli otwierasz lodo-biznes albo planujesz poszerzyć ofertę o zmrożony deser, na pewno zadajesz sobie to pytanie. I bardzo dobrze! Wybranie przypadkowej "maszynki" do lodów (a właściwie maszyny) nie jest dobrym pomysłem. Sprawdź nasze porady i dokonaj świadomego zakupu!

Rodzaje maszyn do lodów

"Maszyna do robienia lodów" to bardzo ogólne pojęcie. Kryje się pod nim sprzęt o bardzo zróżnicowanych parametrach. Można go podzielić na różne kategorie.

Maszyny do robienia lodów typu soft

Popularnym wariantem "maszynek" do robienia lodów jest automat do przygotowywania świderków czy lodów włoskich. Wszystkie one przypisuje się do kategorii "soft". Masa do ich produkcji jest odpowiednio schłodzona, a w trakcie jej nakładania do rożka czy kubeczka następuje ostateczne napowietrzenie i zmrożenie. Cały proces wytwarzania lodów odbywa się w jednym urządzeniu.

Warto pamiętać, że istnieją różne rodzaje automatów do produkcji lodów włoskich. Poszczególne modele różnią się np. liczbą smaków deseru, które można jednocześnie serwować.

Urządzenia do lodów typu gelato

W ostatnich latach sprzedażowym hitem są lody gelato: rzemieślnicze, nakładane na porcje. Do ich przyrządzenia jest potrzebny zupełnie inny sprzęt. Wyposażenie do przygotowania lodów rzemieślniczych jest bardziej rozbudowane. W zestawie urządzeń znajdują się:

  • frezer;
  • pasteryzator;
  • szokówka;
  • szafy mroźnicze
  • witryny lodowe.

Gama sprzętu może być też bardziej rozbudowana, choćby o profesjonalny mikser czy inne sprzęty. Wszystko zależy od wybranej technologii produkcji lodów, skali ich produkcji czy miejsca serwowania. Szeroki wybór maszyn do lodów znajdziesz na stronie https://vegagastro.pl/.

Kluczowe cechy i specyfikacje maszyn do lodów

Czym różnią się poszczególne maszyny do lodów? Ich przeznaczenie to dopiero początek różnic. Co zatem jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, decydując o tym, jaka maszyna do lodów trafi do lokalu gastronomicznego? Oto kilka elementów, które są istotne.

Rozmiary maszyny do produkcji lodów

Chociaż ta kwestia wydaje się prozaiczna, w mniejszych lokalach może mieć duże znaczenie. Zanim zdecydujesz się na zakup danego sprzętu, sprawdź, czy zmieści się w kawiarni czy budce na lody. W małych przestrzeniach dobrze spisują się kompaktowe modele nablatowe. Można je znaleźć zarówno wśród maszyn do lodów włoskich, jak i gelato.

Pojemność maszyn do lodów

Jaka maszyna do lodów? Znaczenie ma również wydajność urządzenia, a zatem wielkość produkcji. Im większa, tym bardziej rosną Twoje moce przerobowe. - Do doboru wielkości maszyny do lodów należy podejść z rozsądkiem. Warto ją dobrać tak, aby pozwoliła sprostać prognozowanej sprzedaży i pozostawiała lekki "zapas", potrzebny na wysoki sezon oraz moment, gdy lodziarnia stanie się bardziej popularna — podpowiada ekspert Vegagastro, firmy z niemal 25-letnim doświadczeniem w wyposażaniu lodziarni i sprzedaży urządzeń do lodów. - Tę kwestię, jak i inne parametry urządzenia warto skonsultować ze specjalistami — doradza.

Moc maszyny do lodów

Im wyższa, tym sprawniej urządzenie może mrozić mieszankę na lody. To ważne, zwłaszcza jeżeli zależy Ci na dużych mocach przerobowych. Podobnie jednak jak w kwestii pojemności, lepiej nie "przeskalować" tego parametru.

Możliwości maszyny do lodów

To szczególnie istotne, gdy w grę wchodzi automat do robienia lodów typu soft. Bardziej zaawansowane maszyny pozwalają na produkcję różnych typów zmrożonych deserów. To nie tylko lody włoskie, ale także np. świderki, a nawet mrożony jogurt. Dają też szansę na jednoczesne wprowadzenie do oferty dwóch rodzajów lodów a nawet produkcji sorbetów owocowych.— te produkty zwrócą m.in. uwagę klientów, którzy preferują desery wegańskie.

System chłodzenia urządzenia do produkcji lodów

Maszyny do lodów mogą korzystać z jednego z dwóch systemów chłodzenia: wodą lub powietrzem. Pierwsze rozwiązanie jest wydajniejsze, a maszyny z systemem wodnym pracują ciszej. Jednak trzeba je podłączyć do instalacji i zapewnić odpływ.. Chłodzenie powietrzne jest wygodniejsze, ale w większości (są też wyjątki) przekłada się na nieco mniejszą wydajność pracy i większy poziom hałasu oraz emisję dodatkowego ciepła.

Podsumowując, wybór maszyny do produkcji lodów to zadanie wymagające cierpliwości i dużej świadomości. Jeżeli jesteś na początku drogi w lodowym biznesie, warto się wesprzeć o know-how specjalistów z branży. Dzięki temu będzie Ci łatwiej zainwestować w sprzęt na miarę swoich potrzeb.